titel_nl.gif
´Ik reis in jouw hoofd´ - beeldcorrespondent in Marokko, is een project van beeldend kunstenaar Aline Thomassen en de Artoteek Den Haag met geluidscomposities van de musicus Lázaro Tejedor, in samenwerking met Museum Het Domein te Sittard en het GEM museum voor hedendaagse kunst in Den Haag.

Omschrijving project

In 2004 verbleef Aline Thomassen drie maanden lang als beeldcorrespondent in Tanger en provincie. In een journaal van tekeningen deelde zij direct haar dagelijkse ervaringen en observaties met het thuisfront in Nederland, per ´hotline´ via internet. Lázaro Tejedor completeert het beeld van de dag met actuele geluidsfragmenten uit Marokko. In 2005/2006 en in 2007 werden nieuwe tekeningen toegevoegd.

Inhoud project

"Ik heb gekozen de vorm van een dagboek te hanteren voor dit project. Dit dagboek gaat ten eerste over vrouwen in een Arabisch land. Vrouwen die ik leerde kennen als krachtig, zelfbewust en expressief, gewend om te overleven en hun eigen weg te volgen, laverend tussen geboden en verboden."

"In mijn journaal van tekeningen wil ik het bijzondere en de kracht van Arabische vrouwen laten zien, vanuit mijn perspectief als kunstenaar en westerse vrouw. Een totaal ander beeld dan de eenzijdige, politiek beladen ofwel exotische beelden van Arabische vrouwen in de media van het westen. Daarnaast wil ik mijn fascinatie delen voor het dagelijkse leven in Marokko; de visuele rijkdom, de mengeling van schoonheid en rauwheid die overal aanwezig is. Intieme tekeningen van vrouwen worden afgewisseld met observaties uit het dagelijks leven."

De tekeningen van AlineThomassen verbeelden het geheime, het verborgene. De geluidsfragmenten van Lázaro Tejedor geven daarentegen een beschrijving van het openbare leven.

Over Aline Thomassen

Aline Thomassen is bekend van haar aquarellen en schilderijen van mediterrane vrouwen in wonderlijke scenes. Zij put inspiratie uit haar vele en langdurige verblijven in Marokko. Van 10 december 2005 t/m 2 april 2006 was haar werk voor het eerst in een grote museale solo tentoonstelling te zien in het GEM museum voor hedendaagse kunst in Den Haag.

Over Lázaro Tejedor

De musicus Lázaro Tejedor is gespecialiseerd in de uitvoering van hedendaagse muziek. "Ik reis in jouw hoofd’ is zijn eerste samenwerkingsproject met een beeldend kunstenaar.

Publicatie

In september 2005 is de publicatie "Ik reis in jouw hoofd / I travel in your head’ verschenen, gezamenlijk uitgegeven door De Artoteek Den Haag en Museum Het Domein. Deze publicatie 144 pagina's full color kost 25 euro en kan hier besteld worden

Dit project is mede mogelijk gemaakt door:

Artoteek Den Haag
Museum Het Domein
GEM Den Haag
Provincie Limburg
Prins Bernhard Cultuurfonds
Fonds 1818
Stroom HCBK
Stichting Josine de Bruyn Kops
Lifoka Den Haag
LenShape Den Haag
id5r
Bureau Oog